Bloguma Nasıl Ziyaretçi Çekerim Sorusunun Cevabı Burada
Bloga ziyaretçi çekmek, birçok blog yazarının en büyük kabusu. ”O kadar kaliteli içerik yazıyorum, ne yazılarım okunuyor ne de yorum alıyorum. Acaba bir yerlerde yanlış mı yapıyorum?” diye hayıflananların sayısı çoktur sanırım. Özellikle yeni yeni blog hayatına atılanlar bu gibi sorular yüzünden yazmaktan soğumaktadır.
Kendinize bu soruları soruyorsanız büyük ihtimal ya yanlış yoldasınız ya da eksikleriniz var. Lakin sakın paniğe kapılmayın. Yazmaktan da vazgeçmeyin. Aşağıda sitenize en iyi hit çekme yollarını sizlerle paylaşacağım ve büyük ölçüde bu sorundan kurtulacaksınız.
Blogunuzu/Sitenize Ziyaretçi Çekmek ve Okuyucu Kazanmak
Öncelikle makalemde bahsedeceğim konular bilinmedik konular değil. Birçok başarılı blog yazarının uyguladığı siteye ziyaretçi çekme ve takipçi/okuyucu kazanma yolları. Üzerine değindiğim konuları harfiyen ve sabırla uygularsanız eminim başarılı olacaksınız. Yazılarınız daha çok okunacak ve daha çok yorum alacak. Uzun bir makale sizi bekliyor nefes alın, sonuna kadar okuyun:)
Başarılı bir blog yazarı olmak istiyorsanız öncelikle sabretmeyi öğrenin.
Blog yazmak gerçekten de sabır isteyen bir iş. Öyle, blog açtım hemen ziyaretçi gelsin, yazılarım binlerce kez okunsun, herkes yorum yazsın diye bir dünya maalesef yok. Sabırlı olmayı ilk plana koydum çünkü başarılı bir blog yazarı olmak için bu kural şart. ”Ben bekleyemem öyle, akın akın blogumu ziyaret etsinler” diyorsanız hemen yönetici paneline girin blogunuzu silin.
Yeni blog yazarı arkadaşlarıma en büyük tavsiyem beklemeniz. Birçok arkadaşım ”dün blogumu açtım, ziyaretçi gelmiyor” diye mailler gönderiyor. İşte en büyük yanlışınız bu. İlk günden hatta ilk aylarda ziyaretçi beklemeyin. Öncelikle yazılarınızın Google gibi arama motorları tarafından indexlenmesi ve aramalarda yazılarınızın gözükmesi lazım. Bunun için de zaman gerekiyor. O yüzden sabırlı olun lütfen.
Blogunuzun görünüşünü/temasını sade ve okuyucuya yönelik düzenleyin.
Yine çok karşılaştığım sorunlardan birisi de bu. Tamam, blogunuzu açmışsınız ama temanız -özür dilerim berbat. Neyin nerede olduğu belli değil. Resimler kaymış, yazıların kimi büyük kimi küçük, eklentiler de bozukluklar var. Böyle bir siteye hiç kimse girmez girse de saniyeler içinde çıkar blogunuzdan. Kendinizi düşünün; kötü görünümlü siteleri takip ediyor musunuz?
Blogunuza ziyaretçi çekmek için görünüş gerçekten de çok önemli. Her ne kadar blog yazarlığı hakkında bilginiz az olsa da bu işin uzmanlarından ya da başarılı blog yazarlarından yardım isteyebilirsiniz. Ben birçok yeni blog yazarı arkadaşıma temalarını düzeltmeleri konusunda yardım ettim. Çünkü kötü görünümlü bir blogun/temanın ziyaretçi kaybına sebep olacağını biliyorum. Eğer tema sorunu yaşarsanız ben yardımcı olmaya çalışırım, elimden geldiğince. Çekinmeden perseusbilisim@gmail.com adresinize yazabilirsiniz. Ücret falan almıyorum.
Kaliteli, özgün ve dikkat çekici içerikler oluşturmaya özen gösterin.
Geldik en önemli konuya. Hemen hemen her yerde kaliteli ve özgün içeriğin öneminde bahsediliyor. Peki bu kavramlar neyi ifade ediyor? Kısaca açıklayalım.
Kaliteli İçerik Nedir?
- Yazının amacına ulaştığı makalelerdir. Yani siz ‘‘kişisel blog nedir?” konusu ele alan bir makale yazdıysanız orada teknolojik gelişmelerden ya da yemek tariflerinden bahsedemezsiniz. Kişisel blogun tanımından, özelliklerinden, kişisel blog açma sitelerinden, kişisel blogun öneminden bahsetmelisiniz.
- Makalenizin başlığı konuyu özetlemeli ve gerekirse alt başlık kullanmaya özen göstermelisiniz.
- Noktalama işaretleri, imla ve yazım kurallarına uygun olan bir içerik üretmelisiniz.
- Makalenizde resim, fotoğraf, video gibi ögeler kullanarak yazınızı daha okunur hale getirmelisiniz.
- İçeriğinizin uzunluğuna dikkat etmelisiniz. ne çok kısa ne de çok uzun olmalı. Açıklamak istediğinizi 300 kelimede anlatabilecekseniz 500 kelimeye çıkarmanıza; 500 kelimede anlatılması gereken bir konuyu da 300 kelime de açıklamaya çalışmayın.
Özgün İçerik Nedir?
- Özgün, yani size ait size özgü, başka sitelerden kopyala yapıştır tekniği ile alınmamış makalelerdir. Başka blog yazarlarının yazdıkları makalelerden ya da diğer kaynaklardan esinlenerek makale oluşturmanızda bir sıkıntı yok. Lakin cümleler sizin cümleleriniz olsun. Kopyala yapıştır blog yazarı ol adlı makalemde bu konuya detaylı bir şekilde değinmiştim.
Dikkat Çekici İçerik Nasıl Yazılır?
- Başkalarının değinmediği ya da hakkında çok az bilgi olan konularda yazabilirseniz blogunuza hatırı sayılır ziyaretçiler çekebilirsiniz. Bu iş biraz zor, ama imkansız değil. Ben internette olmayan bir konu hakkında 1 yıl önce bir yazı kaleme aldım; her gün o makalemden yüzlerce ziyaret alıyorum.
Kaliteli ve özgün içerik yazarak hem okuyucuların gözünde değerlenirsiniz hem de arama motorlarının gözünde. Ziyaretçiler yazılarınızın okunmaya değer olduğunu gördükten sonra artık sizi devamlı takip edecek, yani takipçi/okuyucu kazanmış olacaksınız. Ayrıca blogunuza/sitenize en çok trafiği arama motorlarından çekersiniz. Arama motorlarının sevdiği şekilde içerikler oluşturursanız her daim ziyaretçiniz olur. Bu konuda ilerleyen zamanlarda daha detaylı makale hazırlayacağım.
Blogunuzu devamlı güncelleyin.
Güncellik, blog yazarlığının en önemli konularından birisidir. Özellikle blog ziyaretçi sayınızı artırmak istiyorsanız düzenli olarak blogunuza içerik girmek zorundasınız. Siz yazı yazmayı erteler ve aylarca belki yıllarca blogunuza uğramazsanız kusura bakmayın kimse blogunuza girmez. Arama motorlarından da ziyaretçi çekemezsiniz. Ne kadar çok yazı o kadar çok ziyaret demek. Yazdıkça ziyaretçi sayınız ve takipçileriniz artacaktır.
Blog açtığınız ilk zamanlarda her gün yazmaya özen gösterin. Vaktiniz yoksa 3 günde 1, olmadı haftada 1… Dediğim gibi ne kadar çok yazarsanız yazılarınız o kadar çok okunur ve yorum alır. Ne kadar ekmek o kadar köfte!
Konuk yazarlık yaparak blogunuza ziyaretçi çekin.
Blogunuza trafik çekme yöntemlerinden birisi de konuk yazarlıktır. Diğer bloglara o sitenin kuralları doğrultusunda oluşturduğunuz makalelerinizi yayınlatarak hem blogunuzu tanıtma imkanı erişmiş olursunuz hem de o sitenin ziyaretçilerini kendi blogunuza çekmiş olursunuz. En etkili yöntemlerdendir. Burada önemli olan nokta benzer sitelere misafir yazı göndermenizdir. Örneğin, kişisel blogunuz için kişisel blogları tercih edin. yemek bloglarını değil.
Ben de kişisel bloguma konuk yazar kabul ediyorum. Hem misafir yazarlık konusunda bilgi almak hem de misafir yazı göndermek için Konuk Yazarlık adlı makalemi okuyabilirsiniz.
Bloglara yorum yaparak blogunuza gelen trafiği artırın.
Yine en çok kullanılan ama bir o kadar da suistimal edilen yöntemlerden birisidir. Takip ettiğiniz bloglara kaliteli yorumlar yaparak blogunuza ziyaretçi çekmeniz mümkün. Sitelere ”Güzel makale, tebrikler, çok hoş” gibi yorum yazmanız makale sahibine hakarettir, aklınızda bulunsun. Eğer o yazıyı okuduysanız konu ile ilgili düşüncelerinizi, tecrübelerinizi ya da eleştirilerinizi yorum yoluyla bildirin. Yazdığınız kaliteli yorum sayesinde dikkat çekersiniz ve o sitenin takipçilerinin blogunuzu ziyaret etmesi yüksek ihtimaldir. Ayrıca yorum kısmına sitenizin linkini bırakmamayaözen gösterin. Yorum kısmında ya web adresiniz kısmı ya da url’nizi ekleyebileceğiniz bir alan muhakkak vardır. Orayı kullanın.
Alıntı:Musa Özsarı
Reviewed by Melikşah Ünüvar
on
Nisan 20, 2017
Rating:
Hiç yorum yok: